„Разбиване“ от Нийл Лабют за три човешки истории

Знаковата пиеса “Разбиване” засяга съществени теми, които са актуални и важни. Пиесата се състои от три миниатюри, очертаващи лицата на злото, прикритата жестокост и тоталното отсъствие на човещина и съпричастност.

Авторът засилва ужаса от престъпленията, като го рамкира в истории, в които липсва изкупление и катарзис. Всеки монолог е свидетелство за отблъскващия начин, по който убиецът продължава живота си сякаш нищо не е станало. Текстът е интересен и със своята актуалност и заради това, че публиката в залата става свидетел на един оригинален и необичаен подход към драматургията, който ще подложи актьорския състав в крайност от емоции.

“Разбиване” от Нийл Лабют е пиеса-триптих, в която се разгръщат три, независими една от друга, човешки истории, разкриващи баналността на злото в ежедневието ни и механизмите ни на справяне с насилието и жестокостта в нас. Фрагментите са вдъхновени от гръцката митология и евангелието, но познатите архетипи са издигнати до нашето съвремие така че зрителят да се припознае максимално в Мъжът, Жената, Джон и Сю.

Историите са изградени на документален принцип, а вътрешните конфликти, които движат действието, са с брутални мащаби, което изгражда един уникален свят на постановката, който се движи между припознаването и шока от това припознаване.” – добавя Надя Панчева, режисьор на спектакъла.

Едно от многото неща, което обединява екипа, е няколкото дебютанти на независимата сцена. Те не работят за първи път заедно по текста на “Разбиване”, още във втори курс в Академията, Надя среща част от тях с пиесата и образите. Актьорите, които участват в “Разбиване” са Климентина Фърцова, Владимир Солаков, Мартин Демирев и Теона Димова. Режисьор е Надя Панчева, позната от работата си в НАТФИЗ и ДТ-Казанлък. Сценограф е Ирина Цапрева, а преводът е на Любов Костова. Плакат – Христо Христов.

НАДЯ ПАНЧЕВА завършва бакалавър в НАТФИЗ, специалност режисура за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков. Дипломира се с представлението “Едмънт” от Дейвид Мамет. Участва във “Фестивал на младите”, Ловеч, а заедно с друга млада режисьорка поставят “Балконът” към програмата на Фестивал-лаборатория “NEDrama”, 2021. През януари излиза първият ѝ самостоятелен режисьорски дебют на професионалната сцена с представлението “Олеана” от Д. Мамет, Театър “Любомир Кабакчиев”.

ВЛАДИМИР СОЛАКОВ също завършва класа на проф. Пламен Марков, випуск 2021. Както колегите си, той участва в дипломното “ЕДМЪНД” от Дейвид Мамет (реж. Надя Панчева), а тази година зрителите могат да го видят и в ролята на Любен Каравелов във филма “БОТЕВ” от режисьора Максим Генчев. В “Разбиване” Влади влиза в ролята на Мъжът, който разкрива тъмните страни на кариерното оцеляване