Истории от войната в Украйна и „Дани и дълбокото синьо море“ с премиери в I AM Studio

340773500_3228405287404931_8067608671406235138_n

Звънна алармата, разсънвам се, ставам,  включвам чайника да направя чай, тръгвам да будя децата, трябва да ходят на училище.Мъжът ми ме поглежда и казва:

“Вика, децата няма да ходят никъде, войната започна.”

Две премиери очакват зрителите на алтернативната софийска театрална сцена. На 1 май режисьорът и автор Йордан Славейков представя „Любов по време на война“ – истинските истории на украински двойки от различни поколения. Спектакълът търси отговор на големия въпрос може ли любовта да победи войната, и ако да – на каква цена. От 19.30 ч. на сцената на I AM Studio героите на Августина-Калина Петкова и Стефан Кондров ще се опитват да запазят връзките си, семействата си, взаимоотношенията си.

„Стигнах до историите им по естествен път. През 2021 година поставях в Украйна. Не само с актьорите и екипа на моя спектакъл станах близък. А и с още колеги от театъра. И когато започна войната говорех с тях всеки ден. И след като поне привидно отмина първоначалният ужас от факта, че руснаците ги атакуват и избиват, започнаха моите приятели да споделят и как войната променя отношенията с партньорите им. И как се налага да се борят със самата война, която оказва влияние на всеки един човек, за да запазят отношенията им.

Интересното е, че в спектакъла има истории и на хора, които не познавам. Мои приятели разказали на свои приятели как един режисьор от България иска на езика на театъра да разкаже, да остави свидетелства за техните човешки взаимоотношения. Докато там има война те не живеят пълноценно, колкото и да се опитват, те преживяват.“ – споделя Славейков  

На 5 май, 19:30 ч. „Дани и дълбокото синьо море: танц на апашите“, от Джон Патрик Шанли, ще сблъска двама жители на Ню Йорк, които се срещат случайно една вечер в Бронкс. Режисьор е Надя Панчева, която постави „Невинно малко убийство“ в Театър „София“, „Чудо“ от Иван Радоев в плевенския театър, „Разбиване“ в I AM Studio, „Оленна“ в  Театър “Любомир Кабакчиев” – Казанлък и др.

Владимир Солаков и Екатерина Лазаревска ще се изправят един срещу друг във вербална и физическа битка, която парадоксално прераства в силна страст. В опит да излекуват взаимно травмите си, Дани и Роберта минават през целия спектър от емоции в една единствена нощ.

В живота си понякога срещаме хора, които веднага припознаваме като сродни души. Въпреки това пред нас стои въпроса – до колко любовта е достатъчна, за да останат двама души заедно?

Гледайте „Любов по време на война“ и „Дани и дълбокото синьо море: танц на апашите“ в I AM Studio на ул. „Георги С. Раковки“, 149. Независимото пространство за театър I AM Studio предлага над 10 заглавия месечно на артисти като Ана Батева, Стоян Радев, Неда Соколовска и др. Цялата програма вижте ТУК.