Новото театрално бижу на София – независимото I AM Studio

Приказка за мъртвата царкиня
На най-театралната софийска улица – “Георги С. Раковски“ има голяма черна врата. Обичайно хората влизат през нея, за да стигнат до дома си. Но аз не отивам на гости, а на едно различно и много артистично място. По всички стените има десетки предизвикателни снимки. Но това вече не е фотографско студио…
Продължавам и се озовавам на сцена. Няколко жени задружно се опитват да подготвят „черната кутия“ за представлението им „Зарови ме в небето“. Една от солидарните помощници е с бебе в ръце. Тя се казва Камелия Хатиб, с която режисьорът Стоян Радев, заедно с Александра Димитрова и Лили Сучева, работи по „Всички малки светлини“.
Написана по истински истории, пиесата печели британската награда George Devine Award и номинация за най-добра пиеса на писателската гилдия. „В нашия театрален опит върху тази драматургия и ние се надяваме да се присъединим към помощта, като развълнуваме публиката и я направим съпричастна и загрижена.“ – споделя режисьорът Стоян Радев. „Всички малки светлини“ започна своя живот в Театър „Азарян“, но сега може да бъде видяна в „Ай Ем Студио“ (I AM Studio) – независимото театрално пространство зад черната врата на ул. „Георги С. Раковски“, 149.
Освен, че е актриса Камелия ръководи „Ай Ем Студио“ от 2015 г. Но точно преди да роди своя втори син решава, че е време мястото да се възроди с нов и вълнуващ репертоар. Поглеждайки афиша виждам познати имена от държавните и независими сцени – Стоян Радев, Анастасия Събева, Неда Соколовска, Йордан Славейков, Ана Батева и др. А постановките им ангажират с послания, търсейки път към публиката, без да се допускат художествени компромиси. „Ай Ем Студио“ е поредният повод за обнадеждаващо бъдеще на независимата театрална сцена, която повече от десетилетие правеше своите неистови опити да заслужи съществуването си.
„По парадокс, според мен, тъкмо ковид – пандемията направи независимата театрална сцена видима, а публиката я припозна за нужна. В последните две години независимата театрлна сцена промени облика си, стана по-смела, заяви се, каза с ясен глас, че е тук, че я има, че възнамерява да остане.
Вярвам, че I AM Studio и независимата софийска сцена има потенциала да се превърне за културния ни пейзаж в генератор на идеи и на смели и неочаквани творчески търсения, в дом на некомерсиални театрални, танцови и музикални представления.“ – споделя режисьорът и драматург Йордан Славейков. Неговите две пиеси „Виктория“ (монодрама с Деница Даринова) и “Ембриони“ (документален спектакъл) може да бъдат гледани в I AM Studio всеки месец.
„Вход Г“ е друго вълнуващо заглавие, чийто режисьор е Неда Соколовска. Тя създаде вербатим стендъп спектакъл фокусиран върху съседите, с които живеем. Историите са истински и са събирани от софийските жилищни входове. Със сигурност е нещо различно, което може да видите.
Прочетете целия материал ТУК.